Európa jövőjéről döntenek a nemzetek az Európai Unióban5Fénykép1Videó© origo.hu

Európa jövőjéről döntenek a nemzetek az Európai Unióban

, 11 hír, oldalnézet

Elkezdődött a 2019-es európai parlamenti választás. Huszonnyolc tagállamban több mint 400 millióan fejezhetik ki véleményüket szavazatukkal, hogy mit gondolnak Európa jelenlegi állapotáról és az Európai Unió jövőjéről. Csütörtökön az Egyesült Királyság és Hollandia választópolgárai voksolhatnak, vasárnap pedig a többi tagállamban is elkezdődik a szavazás.

Sorsdöntő az idei EP-választás, soha nem volt még akkora a tét, mint most – ebben szinte minden politikai oldal egyetértett Magyarországon és uniós szinten is. Persze a különböző pártok és politikusok más-más miatt nevezték sorsdöntőnek ezt a négy napot.

751 képviselő juthat be az Európai Parlamentbe, a legnagyobb frakciója eddig az Európai Néppártnak volt 217 taggal, őket követi a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, majd az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport. Utánuk következik az ALDE, az Egységes Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal, aztán a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája képviselőcsoport, végül pedig a Nemzet és Szabadság Európája.