Európa Kínában áll sorban a vakcináért2Fénykép© 24.hu

Európa Kínában áll sorban a vakcináért

, 12 hír, 0 oldalnézet

Menczer Tamás videójában rámutatott: azt, hogy Európának kell-e a kínai vakcina, jól mutatja, hogy miután csütörtökön nyilvánosságra került, a magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat, néhány órán belül 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál. "Mostanra valószínűleg egész Európa Kínában áll sorban, ismét" - jegyezte meg. Az államtitkár azt mondta: a külügyminisztériumban is "égtek a vonalak", európai politikusok kérdezték, "mi ez", és miért nem tudnak róla.

Menczer szavai kifejezetten érdekesek, hiszen a nemzetközi média és a tudományos élet folyamatosan a kínai és az orosz vakcinával kapcsolatos kérdésekről beszél hetek óta. A Szeged Televíziónak nyilatkozott tegnap Duda Ernő virológus professzor, aki szerint a kínai vakcinák elmaradottak, technológiájuk messze van a Pfizer–BioNTech-félétől és a Moderna által gyártott oltásokétól. Szerinte kaotikus a kínai vakcinák helyzete. Emlékeztetett: a nyugati vakcinákról – a jóváhagyás előtt – megjelentetnek egy közleményt, amiben részletesen leírják a kísérletek menetét és eredményét.

Menczer Tamás beszámolója szerint a karácsonyi napokban szervezték meg a magyar orvosok kiutazását. Ők az érkezést követően megkezdték a kéthetes karanténjukat a kínai szabályoknak megfelelően. A karantén időszaka alatt dokumentumokat elemeztek és videokonferenciákon vettek részt, majd a karantén lejártával megkezdték a helyszíni vizsgálatot.