Európa legnagyobb szuperszámítógépének fejlesztésébe kezdenek4Fénykép© portfolio.hu

Európa legnagyobb szuperszámítógépének fejlesztésébe kezdenek

, 11 hír, 0 oldalnézet

Egy magyarul beszélő mesterséges intelligencia (MI) adná a gerincét annak a szuperszámítógép-platformnak, amelynek a fejlesztéséről az OTP Bank Nyrt. az ITM-mel kötött megállapodást. Az erről szóló szándéknyilatkozatot a pénzintézet a BÉT honlapján tette közzé kedden. Ebben azt írják, a szuperszámítógépet Magyarországon fejlesztenék, azért, hogy mesterséges intelligencia alkalmazásokat fejlesszenek rajta.

Az MI a legújabb, úgynevezett GPT-3-as nyelvtanulási modellt használná ahhoz, hogy megtanuljon magyarul. A GPT-3-as modell – amelynek használatára a Microsoft kizárólagos jogot szerzett tavaly szeptemberben – olyan szövegeket képes létrehozni, amelyekről csak nehezen állapítható meg, hogy ember vagy gép alkotta azokat.

A közlemény szerint a szuperszámítógép lehetővé tenné az olyan mesterséges intelligencia alkalmazások – így különösen magyar nagy nyelvmodell – kutatását és megvalósítását, amelyeket a későbbiekben mind közcélokra, mind üzleti célokra felhasználhatnának az állami és piaci, oktatási, tudományos szereplők által is.