Európai Marshall-tervet hirdetett a válság ellen Ursula von der Leyen2Fénykép© hirado.hu

Európai Marshall-tervet hirdetett a válság ellen Ursula von der Leyen

, 11 hír, 3 oldalnézet

A második világháború utáni nyugat-európai újjáépítést szolgáló Marshall-tervhez hasonló nagyszabású gazdaságfejlesztési program szükséges a koronavírus-járvány miatt válságba süllyedt Európai Unió (EU) megerősítéséhez - írta az Európai Bizottság elnöke több európai lapban, Magyarországon a Portfolión megjelent írásában. Ursula von der Leyen szerint az elképzelés mindenekelőtt a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló közös költségvetés újratervezését jelenti.

A politikus kiemelte, hogy Európát eleinte részben sokkolta a láthatatlan ellenség és a példa nélküli méretű és gyorsaságú válság. "A kezdeti hibákra ma is fájó visszagondolni", de "az igazi Európa visszatért", és "éjjel-nappal fáradhatatlanul dolgozik", hogy a közösség elérje mindazt, amit tagjai egyedül, külön-külön nem tudnának elérni.

Ezt mutatja, hogy az utóbbi hetekben az EU-s szinten olyan döntések sorát hozták meg, amelyeket korábban elképzelni sem lehetett volna. A gazdasági társaságoknak nyújtott állami támogatás szabályozását minden korábbinál rugalmasabbá tették, az államháztartásról szóló előírásokon soha nem látott mértékben lazítottak, az EU-s intézmények és a tagországok pedig együttvéve 2,8 ezer milliárd eurót mozgósítottak a válság leküzdésére. Ez "világszerte a legerőteljesebb válasz" a járvány miatt kezdődött gazdasági zuhanásra.