Európát is elérték Trump büntetővámjai2Fénykép© 24.hu

Európát is elérték Trump büntetővámjai

, 5 hír, oldalnézet

Az amerikai kormányzat azt tervezi, hogy október 18-tól vezeti be a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által engedélyezett büntetővámokat európai termékekre – közölte az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjének hivatala szerdán.

A WTO néhány órával korábban hozta nyilvánosságra a háromtagú választottbíróság döntését, amelyben kimondták, évi 7,5 milliárd dollár kárt okoztak az Egyesült Államoknak az Airbus európai repülőgépgyártónak kölcsönök formájában nyújtott, tiltott uniós támogatások. Ez a döntés lehetővé teszi, hogy az amerikai kormányzat azonos, 7,5 milliárd dollár értékben büntetővámokat vessen ki európai árucikkekre.

Az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala közzétette azt a listát, amelyen a 10, illetve 25 százalékos pótlólagos vámmal sújtandó termékek szerepelnek. Az olívabogyótól kezdve az anorákokon, a borokon, a kekszeken, a sajtokon, a kagylókon és rákokon keresztül a repülőgépekig rengeteg európai árucikk, főleg tömegfogyasztási termék importját drágítja meg az amerikai kormányzat.