Ezt közölte az Európai Bizottság a minimálbérről4Fénykép© hirado.hu

Ezt közölte az Európai Bizottság a minimálbérről

, 14 hír, 0 oldalnézet

A koronavírus-járványt követő fellendüléshez, valamint a méltányos és erős gazdaság megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az Európai Unióban biztosítva legyen a tisztességes megélhetés, amiben a minimálbérek alapvető szerepet játszanak – közölte az Európai Bizottság az európai minimálbérről folytatott konzultáció második szakaszának indításakor szerdán.

Az uniós bizottság az európai szakszervezetekkel és munkáltatói érdekképviseletekkel folytatott konzultáció során arra keresi a választ, miként biztosítható tisztességes minimálbér valamennyi európai uniós munkavállaló számára.

A bizottsági közlemény kiemelte, a tárgyalások során megállapított, alkalmazott és naprakészen tartott minimálbérek pénzügyi tartalékot biztosítanak a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalók számára a nehéz időkben, fokozottan ösztönzik a munkavállalást, és ezáltal növelik a termelékenységet. Csökkentik a béregyenlőtlenséget, növelik a belső keresletet, rugalmasabbá teszik a gazdaságot, továbbá elősegítik a nemek közötti bérszakadék felszámolását.