Felbocsátották a SpaceX űrinternetének első 60 műholdját3Fénykép1Videó© hvg.hu

Felbocsátották a SpaceX űrinternetének első 60 műholdját

, 5 hír, oldalnézet

A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat sikeresen Föld körüli pályára állította a Starlink nevű globális műholdas internetszolgáltatásához használandó első hatvan műholdját helyi idő szerint csütörtökön. A múlt héten kétszer is elhalasztották az indítást, először az erős szél, másodszor pedig szoftverfrissítés és rendszerellenőrzés miatt, de most sikeres volt a start.

A műholdakat egy Falcon 9-es hordozórakéta szállította, és a műholdak körülbelül egy órával az indítás után álltak alacsony Föld körüli pályára. Ezt követően a Falcon 9 hordozórakéta újrafelhasználható gyorsítófokozata visszatért a Földre, és sikeresen landolt az Atlanti-óceánon lebegő platformon.

A SpaceX szerint egy napba telhet, míg kiderül, hogy minden telepített műhold hibátlanul működik-e. A szatellitek egyenként 227 kilogrammot nyomnak, így ez volt eddig a legnagyobb teher, amelyet a vállalat a világűrbe szállított, de a céget vezető Elon Musk röviddel a start után már közölte a Twitteren, hogy a műholdak online üzemmódban működnek, és hamarosan kinyitják a napelemeiket.