Harminchét embert ítéltek el szervkereskedelemért Egyiptomban
Fotó: hvg.hu

Harminchét embert ítéltek el szervkereskedelemért Egyiptomban

7 hírek, 3

Harminchét embert ítéltek szervkereskedelemért háromtól tizenöt évig terjedő börtönbüntetésekre csütörtökön Egyiptomban - jelentette a Reuters brit hírügynökség.

Az ügynek összesen 41 vádlottja volt, köztük orvosok és ápolók. A törvényszék három embert felmentett, egy vádlott pedig még az ítélethirdetés előtt elhunyt.

A szervkereskedelem vádlottjait 2016 végén tartóztatták le egy nemzetközi bűnhálózat elleni nyomozás keretében végrehajtott razzia során. Az egyiptomi korrupcióellenes hatóság együttműködésével végzett nyomozás engedéllyel és engedély nélkül működő magánkórházakra és egészségügyi központokra összpontosított. A hatóságok akkori közleménye szerint ezekben a létesítményekben zajlottak a szervátültetések, itt folyt a szervek kioperálása is.

Egyes orvosok tekintélyes intézmények, mint például a Kairói Egyetem és az Ain-Samsz Egyetem orvosi karán dolgoztak - tudatta az egyiptomi egészségügyi minisztérium.

A tárca nem tért ki arra, hogy mekkora pénzösszeget foglaltak le a nyomozás során, illetve mennyire volt kiterjedt a hálózat.

A szervkereskedelem tilos Egyiptomban, de a szegénység gyakran arra kényszerít sok egyiptomit, hogy eladja valamelyik szervét, mégpedig általában gazdag külföldieknek. Korábbi sajtójelentések arról számoltak be, hogy szervkereskedők Európába jutni akaró afrikai migránsokat vettek célba, akik kétségbeesetten pénzhez akartak jutni, hogy kifizes...

    Olvassa el: atv.hu