Hatalmas többséggel szavazták le ma is May Brexit-tervét3Fénykép© index.hu

Hatalmas többséggel szavazták le ma is May Brexit-tervét

, 11 hír, oldalnézet

A brit alsóház másodszor is nagy többséggel, 242 igen, 391 nem mellett utasította el Theresa May kormányfőnek a brit EU-s kilépés, a brexit feltételrendszeréről szóló megállapodását. Nem volt meglepetés, hogy az alsóház másodszor is ilyen többséggel szavazta le May megállapodását.

A brit kormányfő az utolsó pillanatban, egy nappal a brit alsóházban tervezett szavazás előtt repült Strasbourgba tárgyalni, aztán Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével közös sajtótájékoztatón jelentett be jogilag kötelező érvényűnek mondott kiegészítéseket a még tavaly év végén kialkudott megállapodásához.

Nem nyúltak hozzá magához a megállapodáshoz, de lényegében értelmező kiegészítéseket kapcsoltak hozzá. May azt állította, hogy ezek biztosítják, hogy az ír-északír határ miatt a megállapodásba foglalt tartalékmegoldás nem húzódhat örök időkig. A tartalékmegoldás alapján alapján határozatlan időre az európai vámunióban ragadhatnának a britek, ez pedig a képviselők többségének elfogadhatatlan. A záradék akkor lép életbe, ha nem sikerül a megállapodásban foglalt, 2020 végéig tartó átmeneti időszakban megállapodni a határhelyzet rendezéséről.