Holtan találták Putyin egy kegyvesztettjét Londonban
Fotó: www.atv.hu

Holtan találták Putyin egy kegyvesztettjét Londonban

7 hírek, 4

Otthonában holtan találták a száműzetésben élő Nyikolaj Gluskov 68 éves orosz üzletembert kedden, írja a Guardian. Családja talált a férfire hétfő este, halálának oka jelenleg még ismeretlen. Gluskov politikai menekültként élt Londonban.

Nyikolaj Gluskov közeli barátja és üzlettársa volt a 2013-ban meghalt Borisz Berezovszkij oligarchának. 1999-ben, mikor Berezovszkij viszonya megromlott Putyinnal, Gluskovot pénzmosással és csalással vádolták meg. Öt évet töltött börtönben, 2004-ben szabadult.

Ezt követően kapott politikai menedékjogot Nagy-Britanniában. Elmondása szerint gyakorlatilag túszként használta a putyini vezetés annak érdekében, hogy Berezovszkijt rábírják TV-társasága eladására.

Berezovszkijnak egy másik, Putyin-közeli oligarchával, Roman Abramoviccsal volt problémás ügye, melyben Gluskov 2011-ben tanúskodott. A bíróság Abramovicsnak ítélt igazat, ezt követően Gluskov fellebbezett. Berezovszkijt 2013-ban holtan találták; a hatóságok szerint öngyilkos lett, de ismerősei gyilkosságot sejtettek.

Gluskov erről korábban úgy nyilatkozott a Guardian számára: "Meggyőződésem, hogy Boriszt megölték. Egészen eltérő információim vannak attól, mint ami a médiában megjelent." Azt is elmondta akkor, szerinte gyanúsan sok orosz hal meg különös körülmények között az utóbbi időben - például Berezovszkij barátja, Alekszandr Litvinyenko.

Gluskovra 2017-ben, távollétében 8 év börtönbü...

    Olvassa el: nepszava.hu