Horvátország lett az Európai Unió soros elnöke© portfolio.hu

Horvátország lett az Európai Unió soros elnöke

, 11 hír, oldalnézet

Horvátország 2013-as uniós csatlakozása óta az először látja el ezt a fél évre szóló, rotációs alapon működő tisztséget. Külön kihívás lesz a számára, hogy az Egyesült Királyság unióból való kiválásának folyamata a horvát elnökség alatt veszi kezdetét.

A horvát kormány december végén véglegesítette "Erős Európa egy kihívásokkal teli világban" mottójú elnökség programját, amelyben az unió kiegyensúlyozott, fenntartható és inkluzív növekedésének szorgalmazását tűzte ki célul. Emellett a horvát elnökség azon dolgozik majd, hogy tovább építse az Európai Uniót a közös értékek, a demokrácia és a jogállamiság elvei mentén. Ugyancsak prioritásnak tartja Zágráb a hatékony és hiteles bővítési politika folytatását, amely a stabilitást és a biztonságot hivatott megszilárdítani az európai kontinensen.

Az egyenetlen gazdasági fejlődés, az éghajlatváltozás, a növekvő migráció, a dezinformáció terjedése és a növekvő populizmus mai világunk kihívásai. Polgáraink ezekre a problémákra jogosan várják a megoldást, amelyet azonban csak egy erős Európa adhat meg nekik. Ebben az egységben van a legnagyobb erőnk