Hosszú távon immunisak a koronavíruson átesett betegek3Fénykép© delmagyar.hu

Hosszú távon immunisak a koronavíruson átesett betegek

, 5 hír, 3 oldalnézet

Mivel az ischgl-i lakosság koronavírus-betegségen – igazoltan vagy vélhetően – átesett részénél már 2020 áprilisában vizsgálták, milyen mértékben termel a szervezetük antitestet, amely a későbbiekben megóvhatja őket egy esetleges további megbetegedéstől, a tiroli tudósoknak alkalmuk volt novemberben újra megvizsgálni az érintett populációt.

Az áprilisi antitest vizsgálatokban az 1600 lakosú Ischgl település mintegy 80 százaléka, 1473 ember vett részt, és közülük mintegy 45 százalékban mutatták ki akkor az antitestek jelenlétét. Ebből következik, hogy a lakosság közel fele esetleg tünetmentesen, de átesett a betegségen. A novemberi vizsgálat kifejezetten azokra irányult, akik szervezetében már áprilisban is termelődött antitest, illetve olyanok is részt vehettek benne, akiknél ez akkor nem volt kimutatható, illetve az első felmérésben még nem vettek részt.

A kutatás célja volt, hogy megtudják, mekkora a lakosság átfertőzöttsége, milyen mértékben és meddig képesek a betegségen átesettek megfelelő immunválaszt kialakítani, és ezáltal hogyan reagálnak a járvány egy következő hullámára. Összehasonlító elemzésekből az is kiderült, hogy a koronavírus-járvány második, novemberi hulláma Ischgl lakosságát sokkal kevésbé érintette, mint Ausztria egészét, náluk elenyésző számban jegyeztek fel új pozitív eseteket, és súlyos lefolyású betegség is kevés volt. Ennek oka, hogy