Indulhat a debreceni BMW-gyár építése5Fénykép© portfolio.hu

Indulhat a debreceni BMW-gyár építése

, 10 hír, oldalnézet

Palkovics László jelezte: a kormány 130 milliárd forinttal járult hozzá a gyárnak is helyet adó debreceni észak-nyugati ipari övezethez kapcsolódó közlekedési infrastruktúra kialakításához, további 35 milliárdot pedig a debreceni oktatási rendszer fejlesztésére fordítanak annak érdekében, hogy hosszú távon szakképzett munkaerőt biztosíthassanak a városban működő cégeknek. Magát az 1 milliárd euróból megvalósuló beruházást egyébként 12,3 milliárd forinttal támogatta a magyar kormány.

Korábban több hír is megjelent arról, hogy az egyre erősebb verseny és a nemzetközi autóeladások lassulása egyaránt kedvezőtlen hatással van az autógyártók, köztük a BMW működésére is, ami miatt veszélybe kerülhet a legújabb magyarországi gyár felépítése. A felvetésre azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a BMW tájékoztatása szerint a német autóipar visszaesése semmilyen formában nem érinti a cég debreceni beruházását.

Erre erősített rá Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki elmondta, hogy a BMW és Mercedes magyarországi üzemeit érintő lépések kapcsán nem gondolják, hogy egy pillanatnyi gazdasági lassulás komolyabban befolyásolná a beruházási döntéseket az autóiparban.