Ismeretlen okból megsérült több tartályhajó az Ománi-öbölben2Fénykép© kitekinto.hu

Ismeretlen okból megsérült több tartályhajó az Ománi-öbölben

, 5 hír, oldalnézet

Egyelőre ismeretlen körülmények között megsérült két tartályhajó az Ománi-öbölben.

A Szaúd-Arábiából Szingapúrba tartó Kokuka Courageous nevű hajó üzemeltetője jelezte, hogy a szállítmány nem sérült meg. A hajó az incidenskor 14 tengeri mérföldre volt Irántól és 70 mérföldre az emírségekhez tartozó el-Fudzseirától. A norvég Frontline tengeri szállítmányozó cég megerősítette, hogy a Front Altair fedélzetéről tüzet jelentettek. A norvég hajózási ügynökség később azt közölte, hogy a hajó fedélzetén három robbanás történt, és ezek okozták a tüzet. Az égő hajóról az iráni állami média több képsort közölt. A legénységet két, a közelben tartózkodó hajó mentette ki.

Az AFP szerint a norvég hajózási ügynökség az esetet támadásnak minősítette.

Az Egyesült Államok Iránt tartja felelősnek az Ománi-öbölben történt incidensért - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Mint mondta, az amerikai kormányzat hírszerzési források alapján jutottak erre a megállapításra. Az amerikai diplomácia irányíja szerint Irán felelősségét támasztják alá az alkalmazott fegyverek és a támadás kifinomult módszerei is.

Az ENSZ és az Arab Liga együttműködésével foglalkozó ülésen az arab szervezet főtitkára azt mondta, hogy "a térségben egyesek tüzeket szítanak, és ennek tudatában kell, hogy legyünk", és kérte a BT-t, hogy lépjen föl a felelősök ellen.