Jakab Ferenc: Veszélyes, hogy nő a vírus- és járványtagadók száma Magyarországon8Fénykép© origo.hu

Jakab Ferenc: Veszélyes, hogy nő a vírus- és járványtagadók száma Magyarországon

, 16 hír, 5 oldalnézet

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja víruslaborjának vezetője veszélyesnek tartja, hogy nőtt a vírus- és járványtagadók, valamint az oltásellenesek száma Magyarországon - olvasható a novekedes.hu vasárnapi cikkében.

A virológus az interjúban sajnálatosnak nevezte, hogy sokan nem veszik már komolyan a maszkhasználatot, a távolságtartást, feleslegesnek tartják az óvintézkedéseket, és inkább azoknak hisznek, akik szerint csak pánikkeltés van, nincs is igazi járvány. A légúton terjedő fertőzésnél komoly következményekkel járhat, hogy nő a járványtagadók tábora, ugyanis elég, ha egyetlen ilyen, "magát a szakembereknél tájékozottabbnak tartó fertőzött" maszk nélkül száll fel a buszra, és eltüsszenti magát.

Hozzátette, hogy az oltásellenesség erősödése is akadályozhatja a koronavírus-járvány megfékezését. Ha nem lennének vakcinák, még mindig százezrek életét nyomorítaná meg a gyermekbénulás, további százezrek életét követelné a fekete himlő vagy a kanyaró - mondta, kiemelve: ha az oltásellenesség erőre kap, az az egész lakosság számára komoly veszély, nem csak a koronavírus terjedése miatt.