Jemen a szakadék szélén, a koronavírus miatt összeomlott az ország egészségügye2Fénykép© origo.hu

Jemen a szakadék szélén, a koronavírus miatt összeomlott az ország egészségügye

, 4 hír, oldalnézet

Jemen egészségügyi rendszere gyakorlatilag összeomlott, miközben a koronavírus-járvány egyre terjed a polgárháborús országban – közölte pénteken az ENSZ genfi hivatala, sürgős adományfelhívást intézve a nemzetközi közösséghez.

"A segélyszervezetek Jemenben annak alapján dolgoznak, hogy országszerte tömeges fertőzések vannak" – mondta Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője genfi sajtótájékoztatóján. "Többek jelezték közülük, hogy Jemen a szakadék szélén áll. A helyzet rendkívül riasztó, arról beszélnek, hogy az egészségügyi rendszer gyakorlatilag összeomlott" – tette hozzá.

Mint mondta, értesüléseik szerint a helyi klinikák többeket elutasítottak, mert nem volt elég orvosi oxigénpalack, illetve védőfelszerelésük. Egy külföldi segélymunkásokat szállító légijárat érkezett csütörtökön Ádenbe, de a munka dandárját a jemeniek végzik helyben – ismertette Laerke. A jemeni hatóságok hivatalos adatai szerint a 28 milliós országban eddig 184 fertőzöttet azonosítottak, akik közül harmincan elhunytak a kórban. Laerke szerint a valós számok minden bizonnyal ennél jóval magasabbak.