Johnson szerint október 31-ig végrehajtható a Brexit5Fénykép© hirado.hu

Johnson szerint október 31-ig végrehajtható a Brexit

, 11 hír, oldalnézet

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szombaton megerősítette azt a véleményét, hogy a jelenleg érvényes október 31-i határnapig végrehajtható a Brexit. Jeremy Hunt, a külügyi tárca jelenlegi vezetője ugynakkor kijelentette: ha a Konzervatív Párt tagjai „nem a megfelelő személyt” választják, abból „katasztrófa” lehet.

A pártvezetői tisztségéből távozó Theresa May miniszterelnök utódjának megválasztására indult folyamat első szakaszában a tory alsóházi frakció szavazássorozattal szűkítette két jelöltre az eredetileg tízfős mezőnyt, és az utolsó szavazás után Johnson és Hunt maradt versenyben. Közülük választja meg a Konzervatív Párt 160 ezer tagja May utódját, aki az Egyesült Királyság új miniszterelnöke is lesz.

Johnson a szombaton  Birminghamben tartott első kampányrendezvényen úgy vélekedett: a „józan ész érvényesülése esetén” ki lehet lépni megállapodás nélkül az EU-ból anélkül is, hogy vámok jelennének meg az Európai Unióval folytatott brit kereskedelemben. Hunt ugyanakkor azt mondta: ha nincs más lehetőség, ő is kész lenne megállapodás nélkül kivezetni az Egyesült Királyságot az EU-ból.