Jön az orosz-ukrán megállapodás2Fénykép© napi.hu

Jön az orosz-ukrán megállapodás

, 8 hír, oldalnézet

Már pénteken aláírhatják Oroszország és Ukrajna képviselői a gabonaexportról szóló megállapodást, írja a napi.hu.  A megállapodás azokat a gabona-exportszállítmányokat érintheti, amelyeket az orosz haditengerészet Ukrajna megtámadása után a Fekete-tengeren vont blokád alá. A blokád feloldásáért cserébe Ukrajna enyhíthet majd az oroszok ellen bevezetett gabona- és műtrágyaexport-korlátozásokon.

Az egyezmény aláírásán várhatóan részt vesz majd Recep Tayyip  Erdoğan török elnök és Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára is. Az várhatóan majd kimondja, Oroszország többé nem tartja vissza az ukránok fekete-tengeri gabonaexportját, cserébe az oroszok saját termény- és műtrágyakivitele is szabadabban folyhat majd. Nevét elhallgató diplomata azt is hozzátette, az Egyesült Államok garanciát vállalhat hogy a szállító cégek nagy kapacitású hajókat bocsáthatnak Moszkva rendelkezésére gabonája és műtrágyája exportjához, anélkül, hogy aggódniuk kellene a szankciók miatt.

Washington képviselői azonban a megegyezés előtt azt is hangsúlyozták, miközben az elvi megállapodás létrejöttét üdvözlik és pozitív előrelépésnek tartják, elutasítják azt, hogy szerintük a moszkvai vezetés fegyverként használja az élelmiszerkereskedelmet.