Jövőre legalább 1003 milliárd forint jut majd a Magyar Honvédségnek© magyarnarancs.hu

Jövőre legalább 1003 milliárd forint jut majd a Magyar Honvédségnek

, 5 hír, oldalnézet

Jövőre átlépi a Magyar Honvédség költségvetése az ezermilliárd forintot, egészen pontosan 1003 milliárd forint lesz - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön Veszprémben, a nyugállományú katonáknak és honvédségi nyugdíjasoknak tartott tájékoztatóján.

A fórumon Benkő Tibor kiemelte, hogy 2016-ban még csak 299,1 milliárd forint volt az éves költségvetés, idén már 778 milliárd forint. Megemlítette, hogy minden évben több pénzből gazdálkodnak, mint a költségvetés összege, mert évről évre plusztámogatásokat kapnak az államtól, mint 2020-ban, amikor egy év alatt 246,6 milliárd forintot kaptak.

A miniszter szerint Magyarország "a keleti és a déli fenyegetettségek metszéspontjában van", ezért kell a Magyar Honvédségnek a térség meghatározó katonai erejévé válnia, és képesnek kell lennie az ország és a régió megvédésére. Ennek érdekében a honvédelmi célokra fordítandó költségvetési pénzek 2024-ben GDP-arányosan elérik a két százalékot, és ennek legalább 20 százalékát beszerzésre fogják fordítani.