Kamatot emelt az Egyesült Államok jegybankja3Fénykép© origo.hu

Kamatot emelt az Egyesült Államok jegybankja

, 11 hír, oldalnézet

A piaci várakozásoknak megfelelő mértékben, 75 bázisponttal emelte az irányadó dollárkamatot szerdán az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve.  A Fed a jegybanki alapkamat sávját 0,75 százalékponttal 2,25-2,50 százalékra emelte a szerdán végződött kétnapos monetáris politikai ülésén.

A Federal Reserve az előző, 2022. júniusi ülésén az eredetileg várt 50 bázispont helyett 75 bázisponttal 1,50-1,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamat sávját.

A döntéshez fűzött magyarázatában a Fed kifejtette, hogy közelmúltban a kiadások és a termelési mutatói lanyhultak. Az előző, júniusi döntés indoklásában a Fed még élénkülni látta a gazdasági aktivitást az első negyedévihez képest. A mostani dokumentum mindazonáltal megerősíti az előzőt abban, hogy az elmúlt hónapokban erőteljes volt a munkahelyek számának növekedése, és a munkanélküliségi ráta alacsony maradt. Az infláció továbbra is magas, ami a világjárványhoz kapcsolódó keresleti és kínálati egyensúlyhiányt, a magasabb energiaárakat és az általánosabb árnyomást tükrözi.