Kanadába kényszerül a Huawei2Fénykép© sonline.hu

Kanadába kényszerül a Huawei

, 5 hír, oldalnézet

Az Egyesült Államokból Kanadába telepíti át kutatóközpontját és hálózati berendezéseket gyártó üzemet lépesít Európában a Huawei Technologies Co. Ltd - mondta Zsen Cseng-fej, a kínai mobil távközlésiberendezés-gyártó konszern alapító vezérigazgatója a kanadai Globe and Mail lapnak adott interjúban.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy médiaértesülések szerint az Egyesült Államok az amerikai technológiát tartalmazó külföldi alkatrészek szállítására is kiterjeszteni készül a kínai társaság ellen elrendelt szankciókat. A washingtoni kereskedelmi minisztérium májusban tette a Huaweit "feketelistára". Amerikai vállalatok ezt követően csak külön engedéllyel léphettek beszállítóként üzleti kapcsolatba a kínai vállalattal - írta az MTI.

A cég kutatási és fejlesztési központját elvisszük az Egyesült Államokból és Kanadába telepítjük át - fogalmazott Zsen Cseng-fej. Bejelentette egyúttal azt is, hogy cége megkezdi mobil távközlési hálózati berendezések gyártását Kínán kívül is. Ennek keretében ötödik generációs hálózati berendezések gyártására üzemet készül létesíteni Európában. A külföldi üzem építésével a cég a hálózati berendezéseivel szemben táplált biztonsági aggályokat is el szeretné oszlatni.