Karácsony: előbb választom Budapest csődjét, minthogy 10 percenként járjon a 4-6-os villamos4Fénykép© portfolio.hu

Karácsony: előbb választom Budapest csődjét, minthogy 10 percenként járjon a 4-6-os villamos

, 6 hír, oldalnézet

Megszavazta a Főváros Közgyűlés a közterületek használatáéról szóló rendeletét a roller káosz felszámolása érdekében. A cél az, hogy ne legyenek mindenütt szétdobálva a kölcsönrollerek. Ennek érdekében júniustól büntetik azokat a szolgáltatókat, amelyeknek a járműveit nem a most kijelölt pontokon hagyják bérlők az V., VI., VII. és VIII. kerületben, júliustól a IX. kerület belső részén. A zónákról részletes térkép készült, ezek kialakítása – burkolati jelek felfestésével – folyamatban van. A jogosulatlan közterület használatot közigazgatási bírsággal sújtják.

Meglepően hátra sorolódott a közgyűlési napirendek között a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV idei üzleti tervére vonatkozó előterjesztést. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bevezetőjében elmondta, hogy a fővárosi közösségi közlekedés bevételei három részből állnak össze. Ezek aránya az elmúlt években jelentősen eltolódott.

Az utasok által fizetett jegy- és bérletárak, már csak a működési költségek 33 százalékára elegendőek, míg 2016-ban még csaknem a felét tették ki. Az állami hozzájárulás közel a felére zsugorodott. A fővárosi önkormányzatnak így egyre többet kell beletennie. Immáron az iparűzési adó 80 százalékát erre költik. (Ebben azért az is benne van, hogy az adófelezés miatt, csökkent a bevétel.)

Előbb fogom választani a pénzügyi csődöt, minthogy a 4-6-os ne járjon
Karácsony Gergely,
Karácsony Gergely: „Előbb fogom választani a pénzügyi csődöt, minthogy…