Ki kell adnia az Orbán-kormánynak, hogy hányan haltak meg kórházi fertőzésben3Fénykép© alfahir.hu

Ki kell adnia az Orbán-kormánynak, hogy hányan haltak meg kórházi fertőzésben

, 8 hír, oldalnézet

A Kúria mai döntése értelmében az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) át kell adnia a kórházi fertőzések adatait a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársainak. A civil szervezet két évig évig pereskedett az adatok megismerhetőségéért, arra hivatkozva, hogy mindenkinek joga van tudni, hányan fertőződnek és halnak kórházi fertőzésben a magyar kórházakban. A statisztikák pontos ismerete azért is fontos, mert sokat elárul arról, hogy egy ország mennyi figyelmet fordít a jó minőségű egészségügyi ellátás kiépítésére - írja közleményében a TASZ.

Magyarországon - nyugat-európai és más fejlett országokkal ellentétben - nem lehet megismerni, hogy az egyes kórházakban hányan fertőződnek és halnak meg kórházi fertőzésben. A titkolózó gyakorlatot megelégelte a TASZ és közérdekűadat-igénylésben kérte ki a számokat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint azonban az adatok nem tartoznak a nyilvánosságra, így majd' két évig tartó pereskedés vette kezdetét, ami a mai napon zárult le a Kúria döntésével - olvasható a TASZ közleményében.

A Kúria megerősítette a másodfokú bíróság döntését, és kimondta, hogy a kórházi fertőzéses adatoknak intézményekre lebontva is nyilvánosaknak kell lenniük. A Kúria ezen felül tételesen elutasította az EMMI minden, az adatigénylés ellen felhozott érvét. Kimondta: nem igaz az, hogy egy statisztikai adatsor nyilvánosságra hozatala bárki személyes adatait veszélyeztetné, mint ahogy az sem igaz, hogy ezek az adatok döntés-előkészítő jellegűek lennének, amikor a titoktartás indokolt lehetne.