Kilép a Fidesz az Európai Néppárt frakciójából14Fénykép© 24.hu

Kilép a Fidesz az Európai Néppárt frakciójából

, 67 hír, 2 oldalnézet

A Fidesz ma elhagyja az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióját – értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint a távozásra azután kerülhet sor, hogy a frakció ma délelőtt megszavazza az alapszabályzatának módosítását, ami gyakorlatilag előírányozná a kormánypárti delegáció felfüggesztéséről szóló voksolás kiírását.

– ezt írta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének, Manfred Webernek küldött, vasárnapi keltezésű levelében, jelezve, hogy a kormánypárt elfogadhatatlannak tartja az alapszabályzat módosítását.

Az új rendtartás lehetővé tenné, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. A szabályok elfogadásához a tagok kétharmadának a szavazata szükséges, a minősített többség meglétét a Népszava által megkérdezett, több EPP-hez közel álló forrás is biztosra veszi. A lap szerdai cikkében arról írt, hogy az északi és balti országok hat kereszténydemokrata pártjának vezetője tegnap este nyilatkozatot adott ki, amelyben kezdeményezik a Fideszhez tartozó EP-képviselők tagságának felfüggesztését.