Kína ajándékba adott hatszázezer adag vakcinát© portfolio.hu

Kína ajándékba adott hatszázezer adag vakcinát

, 7 hír, 2 oldalnézet

A vakcinákat Kína ajándékba adta a délkelet-ázsiai államnak, ahol hétfőn indul az országos oltási kampány. Az eseményen részt vett Rodrigo Duterte államfő is. A szállítmány egy kínai katonai repülőgépen érkezett a fővárosba, Manilába. Az országban hétfőn indul az oltási kampány, amelyben először az egészségügyi dolgozókat oltják be, majd a rendőröket és a katonákat. A tervek szerint 25 millió - külön megrendelt - adag érkezik majd a Sinovac cég gyártmányából az idén.

Duterte vasárnap azt mondta, számukra nagyon fontos szállítmányt kaptak. Biztos abban, az ország minden lakosának a lehető leghamarabb esélye lesz arra, hogy megkapja a védőoltást. Az államfő egyben megköszönte Kínának a "barátság és a szolidaritás jegyében kapott adományt". A Fülöp-szigetek más gyártókkal is tárgyalt vakcina-beszerzésről. Mintegy 140 millió adag védőoltást szeretnének vásárolni, hogy az elég legyen 70 millió embernek, a lakosság kétharmadának.

A brit-svéd gyártó AstraZeneca 525 600 adag vakcinája várhatóan hétfőn érkezik az országba. A Fülöp-szigetek az utolsó délkelet-ázsiai országok egyike, amely megkapta az első oltóanyag-szállítmányát. Azért volt sürgető a szállítmány érkezése, hogy minél hamarabb elinduljon a gazdaság helyreállítása, amely tavaly a járvány miatt komoly veszteségeket szenvedett.