Kivizsgálta a WHO az oltásokat követő influenzaszerű tüneteket4Fénykép© kisalfold.hu

Kivizsgálta a WHO az oltásokat követő influenzaszerű tüneteket

, 8 hír, 3 oldalnézet

A Vakcinabiztonsági Globális Tanácsadó Bizottság (GACVS) megállapította, hogy az influenzaszerű megbetegedés tünetei általánosságban nem mások, mint az oltás után várható immunválaszok, és a Covid-19 elleni vakcináról szóló újabb jelentésekben foglaltak megfelelnek az oltóanyagok várt mellékhatásainak - áll az ENSZ egészségügyi szervezetének a közleményében.

A WHO GACVS bizottságának Covid-19 albizottsága február 25-én tartott virtuális ülést, hogy a több országból érkezett jelentések alapján felülvizsgálják a koronavírus ellen beoltott egészségügyi dolgozóknál tapasztalt influenzaszerű betegséggel kapcsolatos információkat és adatokat.

Az albizottság megállapította, hogy hasonló tüneteket észleltek a klinikai kísérletek során az oltást követő első néhány napban. A tünetek között fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, láz és borzongás szerepelt. A legtöbb tünet mérsékelt volt, és néhány napon belül megszűnt. Az oltásnak ezek a várt mellékhatásai a fiataloknál (55 év alattiak) valamivel gyakoribbak voltak, mint az idősebb beoltottak körében.