Koronavírus – Ausztriában csak az éttermek kerthelyiségei nyithatnak ki húsvét előtt3Fénykép© hirado.hu

Koronavírus – Ausztriában csak az éttermek kerthelyiségei nyithatnak ki húsvét előtt

, 7 hír, 2 oldalnézet

"A napi új megbetegedések növekvő száma nem teszi lehetővé a sokak által várt széles körű nyitásokat" - magyarázta a döntést Sebastian Kurz osztrák kancellár. Mivel azonban a járványhelyzetet tekintve jelentős eltérés mutatkozik az ország keleti és nyugati része között, a kormány a regionális nyitás mellett döntött.

Ausztriában Vorarlberg az egyetlen olyan tartomány, ahol az úgynevezett 7 napos megbetegedési átlag - amely százezer lakosra vetített heti átlagot jelent - jóval 100 alatt van (73,3), míg Ausztria-szerte ez az adat inkább a 200-hoz közelít. Ezért Vorarlberg azzal, hogy március 15-én elsőként újra megnyithatja az éttermeket - és nem csak azok kerthelyiségeit -, illetve kulturális és sportlétesítményeit, Ausztria "kísérleti tartományává" is válik - mondta a kancellár.

Az ország többi részén, így a fővárosban is zárva maradnak a vendéglátó- és szabadidős létesítmények. Két területen várható némi enyhítés: a heti kétszeri iskolai tesztelésnek köszönhetően a gyerekeknek és a fiataloknak megengedik március 15-étől a szabadtéri közösségi sportot, továbbá március 27-étől - szigorú biztonsági előírások mellett - kinyithatnak az éttermek kerthelyiségei.