Közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett csütörtökön a majomhimlő terjedése miatt az Egyesült Államok7Fénykép© hirado.hu

Közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett csütörtökön a majomhimlő terjedése miatt az Egyesült Államok

, 11 hír, 2 oldalnézet

Közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett magyar idő szerint csütörtök éjjel az Egyesült Államok a majomhimlő terjedése miatt. Xavier Becerra amerikai egészségügyi miniszter szerint az intézkedés mindenek előtt a szövetségi források felszabadítását szolgálja a vírus elleni harcban. „Készek vagyunk a következő szintre emelni a vírus elleni intézkedéseinket. Felszólítjuk az amerikaiakat, hogy vegyék komolyan a majomhimlőt, és felelősségteljesen járjanak el, segítve minket a kórokozó elleni harcban” – jelentette ki az egészségügyi miniszer.

A nemrég még ritka betegség Közép- és Nyugat Afrika egyes részein évtizedek óta létezik, de májusig nem volt ismert, hogy Afrikán kívül is okozott volna nagyobb járványt. Májusban Európában, Észak-Amerikában és más területeken regisztrálták a majomhimlő felbukkanását.

Az amerikai egészségügyi minisztérium szerint az Egyesült Államokban eddig mintegy 6600 esetet regisztráltak. Becerra közölte, hogy 1,1 millió dózis oltóanyag áll rendelkezésre. A jelenlegi járványban azonosított vírus ritkán halálos, a fertőzöttek általában néhány hét alatt meggyógyulnak, azonban a vírus okozta bőrelváltozások és hólyagok fájdalmasak.