Közmegegyezést sürget Áder János a klímaváltozás kérdésében5Fénykép1Videó© origo.hu

Közmegegyezést sürget Áder János a klímaváltozás kérdésében

, 16 hír, 3 oldalnézet

A köztársasági elnök közmegegyezést, nemzeti minimumot sürget. És az atomenergiát propagálja.

Nincs jobboldali és baloldali klímaváltozás – hangsúlyozta a helyzet tisztázásaként Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amelyben közmegegyezést, nemzeti minimumot sürgetett a kérdésben.

Az államfő az MTI összefoglalója szerint a rádióinterjúban kiemelte: újévi köszöntőjében tudatosan nem használta a klímavédelem szót, mert a teremtett világ megőrzésének csak egy kis szelete a klímavédelem problémája. A klímavédelem nem érinti például a "fenyegető vízválságot", a műanyaghulladék újrahasznosítását, a termőföld védelmét, a biodiverzitást, az élővilág sokszínűségének megőrzését – fejtette ki.

Hangsúlyozta, maga is sok időt szánt arra, hogy a probléma fontosságáról beszéljen, mert ezek a kihívások nem egy kormányzati vagy önkormányzati ciklus időszakára jelentenek feladatot helyi vagy országos ügyekkel foglalkozó politikusoknak, hanem ciklusokon túlnyúló, a következő generációk jövőjét alapvetően meghatározó kérdésekről van szó, amelyeknek "mindannyian érintettjei vagyunk".