KSH: az autógyárak nyári leállása fékezte a júliusi ipari termelést
Fotó: 24.hu

KSH: az autógyárak nyári leállása fékezte a júliusi ipari termelést

7 hírek, 1

Az ipari termelés júliusban 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers és a naptárhatással kiigazított adatok szerint egyaránt. Az előző hónaphoz viszonyítva pedig 4,2 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye – erősítette meg a KSH második becslésében.

Alaposan befékezett az ipari termelés júliusban

Erre az elemző sem számított: mindössze 0,2 százalékos növekedést jelzett a KSH. De hol a 7 százalék körüli növekedés?

Azt is megismétlik, amit már egy hete is jeleztek: az autógyárak a szokásos, ám augusztusról júliusra előrehozott nyári leállása vezető szerepet játszott a gyenge eredményben. És a részletek:

Az év első hét hónapjában a termelés 4,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,2, a 35 százalékot képviselő hazai értékesítésé 3,6 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés 28 százalékát adó járműgyártásban a kibocsátás 7,9 százalékkal elmaradt a tavaly júliusitól. A közúti járműalkatrészek gyártásának volumene 1,3 százalékkal emelkedett, a közúti gépjármű gyártásé 15,9 százalékkal visszaesett.

A járműipar mellett a vegyipar termelése 7,7, a gyógyszeriparé 5,9 százalékkal maradt el a tavaly júliusitól.

A feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9, ezen belül a legjelentősebb súlyú elektronikus ...

    Olvassa el: 24.hu