László Imre összekeverte Mandelát Mengelével2Fénykép1Videó© delmagyar.hu

László Imre összekeverte Mandelát Mengelével

, 4 hír, 0 oldalnézet

Kellemetlen nyelvbotlást követett el László Imre, a XI. kerület DK-s polgármestere a Heti TV Pirkadat című műsorában: összekeverte a faji megkülönböztetés ellen küzdő egykori Nobel-békedíjas dél-afrikai elnököt, Nelson Mandelát és Josef Mengelét, az auschwitzi koncentrációs tábor orvosát – vette észre a Hír Tv.

A politikust annak kapcsán kérdezték, hogy a kerületben vita robbant ki arról, nevezzenek-e el parkot Mandeláról. Ezt Tarlós István javasolta, majd visszavont a kezdeményezést, amit Karácsony Gergely főpolgármester terjesztett be ismét. A képviselő-testület ülésén a fideszes Junghausz Rajmund vitatott személyiségnek nevezte a dél-afrikai politikust, és azt mondta, terrorcselekményeket követett el. Novák Előd (Mi Hazánk) szerint „Mandela fehérgyűlölő kommunista terrorista” volt, a benyújtott javaslat pedig rasszista provokáció.

Később a polgármester bocsánatot kért szavaiért, azt hangsúlyozva, zsidó családból származik, a nagyszülei is odavesztek Auschwitzban, senki nem gondolhatja komolyan, hogy Adolf Hitlert mentegette, mindössze arra hozta fel őt példaként, hogy minden történelmi személyiség munkásságát csak egészében lehet nézni. Elismerte ugyanakkor, hogy nagyon rosszul, könnyen félreérthetően, meggyőződésével ellentétesen fogalmazott.