Lemond a német belügyminiszter
Fotó: 24.hu

Lemond a német belügyminiszter

22 hírek, 1

Horst Seehofer német sajtójelentések szerint arra készül, hogy minden hivataláról és tisztségéről lemond.

Seehofer jelenleg német szövetségi belügyminiszter, és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU), a kisebbik német kormánypárt elnöke, amelyik frakciószövetségben kormányozza az országot Angela Merkel kancellár pártjával, a CDU-val, illetve a szociáldemokratákkal.

Seehofer az elmúlt hetekben alaposan összekülönbözött Merkellel a menekültválság kezelésén. Vitájuk – amely a két párt szakításának lehetőségét is hordozta – alapvetően arról szól, hogy milyen feltételek mellett lehet megtagadni a belépést a német határon az EU valamely tagországában már regisztrált menedékkérőktől. Seehofer és a CSU szerint a határon vissza kell fordítani ezeket az embereket. Merkel és pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szerint ezt a szabályt egyoldalúan nem lehet bevezetni, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett országokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

Seehofer 14 napos ultimátumot adott Merkelnek két héttel ezelőtt, ez a határidő járt le a hétvégén. Az EU-tagállamok vezetői közül a csütörtök-pénteki brüsszeli csúcstalálkozón német kormányzati információk szerint 14-en is beleegyeztek abba, hogy visszaveszik a menekülteket, akik náluk lettek regisztrálva. Csakhogy három kelet-európai állam (Csehország, Lengyelország és Magyarország) részben vagy egészében utó...

    Olvassa el: 24.hu