Levegőben feszült egymásnak két tengerentúli ország© vg.hu

Levegőben feszült egymásnak két tengerentúli ország

, 5 hír, oldalnézet

Egy venezuelai Szu-30-as vadászgép "agresszíven követett" egy amerikai felderítő repülőgépet a Karib-tenger felett - közölte vasárnap az amerikai hadsereg. A venezuelai kormány reagálása szerint a főváros, Caracas térségében haladó amerikai gépet csak kikísérték az ország légteréből.

Az amerikai fegyveres erők déli parancsnoksága által kiadott Twitter-közlemény szerint a haditengerészet EP-3 Aries II típusú gépét "veszélyesen megközelítették" a pénteken történt incidensben, "veszélybe sodorva ezzel a legénységet és a repülőgépet" is. Amerikai részről azt állították, hogy a repülőgép egy "nemzetközileg elismert és jóváhagyott feladatot hajtott végre nemzetközi légtérben. Az incidensről fotókat és egy videót is közzétettek, részleteket azonban nem közöltek sem a gép feladatáról, sem arról, hogy hol történt az incidens.

A történtekért ugyanakkor Oroszországot tették felelőssé, azzal vádolva Moszkvát, hogy "felelőtlen katonai támogatást" nyújt Nicolás Maduro venezuelai elnöknek. Moszkva többször cáfolta, hogy olyan támogatásban részesítené a venezuelai kormányt, amilyennel az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban őt vádolta. Az Egyesült Államok szorgalmazza a venezuelai elnök eltávolítását a hatalomból, és támogatja az ellenzéket, amely nemrég sikertelenül próbálta szembefordítani az ország hadseregét az elnökkel.