Madarászok várják a madárbarátokat az Európai Madármegfigyelő Napokon9Fénykép1Videó© travelo.hu

Madarászok várják a madárbarátokat az Európai Madármegfigyelő Napokon

, 14 hír, oldalnézet

Az átlagosnál 10-12 fokkal melegebb lehet október 3-án – olvasható az Időképen. Az fog történni ugyanis, hogy egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklon melegszektorában a déli áramlás szubtrópusi meleg levegőt pumpál szombaton Közép- és Délkelet-Európába.

Az Alex névre keresztelt viharciklon a kontinens nyugati felén lehűlést, csapadékot és hatalmas szelet okoz, előoldalán azonban az erős, viharos déli széllel afrikai eredetű meleg áramlik felénk. Az átlagosnál így 10-12 fokkal melegebb lehet október 3-án. A legmelegebb a Balkán-félszigeten és Olaszország déli tartományaiban lehet, itt megdőlhet a melegrekord is, ugyanis 30–35 fokra is melegedhet a levegő aznap.

Magyarországon is jóval melegebb lesz az ilyenkor megszokottnál, a maximum-hőmérsékletek szombaton 30 fok körül alakulnak majd, bár az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a nap nagyobb részében fátyolfelhős időre számíthatunk egy kis szűrt napsütéssel. Azt írják viszont, hogy a délután második felétől nyugaton erőteljesebb felhősödés várható. Késő délutántól nyugaton, késő estétől a Dunántúlon egyre többfelé előfordul záporeső, zivatar, és a napközbeni idillnek egy markáns hidegfront vet véget vasárnap. Ezzel szemben a Balkánon és az Adria déli tájain a nyári meleg még vasárnap is kitart.