Magyarérettségi 2019 - József Attila, Radnóti Miklós és novella + Megoldások hamarosan videón + grafika21Fénykép1Videó© life.hu

Magyarérettségi 2019 - József Attila, Radnóti Miklós és novella + Megoldások hamarosan videón + grafika

, 34 hír, 3 oldalnézet

Országszerte megkezdődtek a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgák, a diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról hétfőn. A szövegértési feladat után novellaelemzés és összehasonlító elemzés közül választhatnak.

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1150 helyszínen 70 412, emelt szinten 49 helyszínen 1 608 vizsgázó tesz érettségit. A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbelije 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk, az elsőre 90, a másodikra 150 perc áll rendelkezésre. Az I. feladatlap egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot tartalmaz, a második lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése. A választott feladat megoldásának elvárt terjedelme 400-800 szó.

Az Eduline információi szerint a műelemző feladat egy Mándy Iván-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy nagyon ismert József Attila-vershez és egy Radnóti Miklós-költeményhez kapcsolódik. A két feladat közül a diákok választhatnak.