Magyarország érdeke az erős Szerbia3Fénykép© origo.hu

Magyarország érdeke az erős Szerbia

, 5 hír, 2 oldalnézet

Magyarország egyértelmű érdeke az, hogy Szerbia erős ország legyen, hiszen a szomszédok erőssége felértékel bennünket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán a magyar sajtónak.

A politikus a magyar-szerb közös kormányülés előtt tárgyalt Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel, valamint Jadranka Joksimovic európai integrációs miniszterrel. Elmondta, Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon Szerbia erősödéséhez részben gazdaságilag, részben pedig az európai integrációs folyamat felgyorsításával. "Nem fogadjuk azt el, hogy 2025-ig ne lehetne bővíteni az Európai Uniót, nem fogadjuk el azt sem el, hogy Szerbia integrációs folyamatát az Európai Bizottság mesterségesen lassítja" - mondta.

Úgy vélekedett, jól látszik, hogy Szerbia integrációjának őszinte támogatói közül Magyarország az egyetlen, amely fel is meri vállalni a véleményét. Rámutatott, hogy ma Európában a politika fősodra bővítésellenes, és ezért igazán harcolni kell Brüsszelben, hogy a bővítési folyamat valóban meg is induljon, és eltűnjenek az Európai Bizottság által felállított mesterséges gátak.