Magyarország harcba száll a fuvarozók érdekeiért az Európai Bíróságon© vg.hu

Magyarország harcba száll a fuvarozók érdekeiért az Európai Bíróságon

, 9 hír, 0 oldalnézet

Az Európai Parlament és Tanács idén júliusban Magyarország és más tagállamok határozott ellenállása dacára fogadta el a közúti szállításra vonatkozó új szabályokat, amelyek deklarált célja a járművezetők érdekeinek védelme, szociális feltételeinek, munkakörülményeinek javítása. A magyar álláspont szerint azonban az új rendelkezések rossz válaszokat adnak létező problémákra, és nemhogy nem oldják meg, hanem inkább súlyosbítják az érintettek helyzetét - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az Igazságügyi Minisztérium (IM).

A jogszabályok ellentétesek a munkavállalás, az áruk és szolgáltatások mozgásának alapvető szabadságjogaival, az egységes uniós piac és a nemzeti piacok működését korlátozó, protekcionista intézkedéseket tartalmaznak. A jogszabály előírásai a két tárca szerint a semmilyen uniós előírás betartására nem kötelezhető, unión kívüli vállalkozásoknak kedveznek.

A harmadik országbeli cégek térnyerése nemcsak gazdasági károkat okoz a tagállamoknak, hanem az európai polgárok közlekedésbiztonsági helyzetét is ronthatja. A fuvarozók bürokratikus terheinek és költségeinek növelése uniós és nemzeti szinten is megnehezíti a gazdaság újraindítását a vírusválságban - fogalmaz az ITM és az IM közleménye.