Magyarország támogatja az EU horvát elnökségének célkitűzéseit2Fénykép© hirado.hu

Magyarország támogatja az EU horvát elnökségének célkitűzéseit

, 6 hír, oldalnézet

A 2020 első félévében esedékes horvát EU-elnökség célkitűzéseiről szólva Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozva kijelentette: "mind a négy pont közel áll a szívünkhöz, nagyszerű lenne, ha a kormányfő és a horvát diplomácia teljesíteni tudná az általa kitűzött célokat". A bővítés mindig fontos témája a horvát és a magyar fél közötti egyeztetéseknek, mindkét ország elkötelezett azon országok segítésében, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz és meg is felelnek a feltételeknek, talán még jobban is, mint korábban - tette hozzá a magyar kormányfő.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva azt mondta, "történelmileg jól megalapozottak, nemcsak barátok vagyunk", az együttműködés bizonyos esetekben stratégiai a két ország között. Egyértelműnek nevezte, hogy Horvátország nem lehet sikeres egy sikeres Magyarország nélkül, és ez fordítva is igaz. "Nagyon is érdekünk, hogy szomszédaink sikeresek legyenek" - hangsúlyozta.

A kisebbségek szerepe különösen fontos ebben - emelte ki, hozzátéve, hogy Magyarország minden tőle telhetőt megtesz a területén élő horvát kisebbségért, és örömmel látja, hogy Horvátország ugyanerre törekszik a magyar közösség identitásának, kultúrájának és oktatásának megóvásával. Végül kijelentette, a csütörtöki tárgyalásokat követően rendkívül derülátó a kétoldalú kapcsolatok jövőjét illetően.