Magyarországon nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset9Fénykép© blikk.hu

Magyarországon nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset

, 14 hír, 3 oldalnézet

A Paksi Atomerőmű műszaki konstrukciója és működési elve már önmagukban kizárják, hogy a létesítményben az 1986-os csernobili balesethez hasonló történhessen – ismertették Pakson újságírók előtt. Az erőmű biztonsági rendszerei és a normál működéstől eltérő esetekre vonatkozó szabályzata is azt igazolják, hogy

a magyarországi atomerőműben “nem lehetett volna a csernobili filmet leforgatni”, ahogyan az a tájékoztatóra szóló meghívó is kijelentette.

A fentieket a pályája egészét a Paksi Atomerőműben ledolgozott Cserháti András – a Magyar Nukleáris Társaság elnöke – támasztotta alá. A szakember az első pillanattól gyűjtötte a balesettel kapcsolatos híreket, információkat, így összeállított dokementációit folyamatosan leadta az atomerőmű vezetőinek, jelentései eljutottak az akkori “legfelsőbb vezetők” asztalára is. Cserháti András egyike volt annak a négyfős magyarországi küldöttségnek, amelyet más “baráti” országok delegáció mellett meghívtak 1986. agusztus 18-án Moszkvába, a baleset részleteinek ismertetésére.