Manfred Weber lett a Néppárt csúcsjelöltje
Fotó: index.hu

Manfred Weber lett a Néppárt csúcsjelöltje

14 hírek, 2

Az EPP frakcióvezetője, Manfred Weber nyerte meg azt a szavazást, amely az Európai Néppárt helsinki kongresszusán döntött arról, hogy ki legyen a Néppárt csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon.

621 szavazatot adtak le, két érvénytelen volt köztük. Weber 492 szavazatot kapott.

Ez a helsinki csúcs a gyakorlatban csak erről szólt. Az EU döntéshozatali mechanizmusai furcsán működnek, ahogy az is, hogy kit hogyan választanak meg ezekre a pozíciókra. A legkritikusabb pont az Európai Bizottság elnökéé.

Amíg az Európai Parlamentet közvetlenül, az Európai Tanács állam- és kormányfőit pedig a helyi választásokon választják, de a Bizottság elnökének pozícióját zárt ajtók mögött szokták letárgyalni.

2014-ig, Jean-Claude Juncker megválasztásáig még azt sem lehetett pontosan tudni, kik a jelöltek, ekkor lépett életbe a Spitzenkandidaten-rendszer, ami legalább a demokrácia látszatát kelti. Eszerint minden pártcsalád jelölt egy csúcsjelöltet, és ha az adott pártcsalád nyeri meg a legtöbb mandátumot az európai parlamenti választáson, akkor őket illik bizottsági elnöknek választani.

Kapunk egy kis kóstolót, milyen lenne, ha nem Orbán barátja vezetné Európát

Csütörtökön eldől, ki vezetheti majd Európát a jövőben. A meccs lezsírozottnak tűnik, de lehetnek meglepetések.

A gyakorlatban ez egyetlen pártcsaládnak jó igazán, az Európai Néppártnak. Mivel ez a legnagyobb frakció az EP-ben, ...

Olvassa el: 24.hu