Másodszor is megszavazta a Trianon-törvényt a román képviselőház3Fénykép© alfahir.hu

Másodszor is megszavazta a Trianon-törvényt a román képviselőház

, 10 hír, 3 oldalnézet

A bukaresti parlament először májusban hagyta jóvá a törvényt, akkor Klaus Iohannis elnök előbb az alkotmánybírósághoz fordult, de júliusban a testület elutasította a keresetét. Ezt követően az elnök visszaküldte megfontolásra a parlamentnek, a szenátus másodszor szeptember végén szavazta meg. Az elnök most várhatóan kénytelen lesz kihirdetni a jogszabályt, amelyet az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezett, de más román pártok is támogattak.

A keddi képviselőházi ülésen a pártok előbb arról vitatkoztak, hogy küldjék-e vissza az illetékes szakbizottságnak a törvényt. Ezt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében Márton Árpád képviselő javasolta, arra hivatkozva, hogy a frakcióvezetők szabálytalanul hívták össze a kulturális szakbizottságot, amely illetékes volt elkészíteni a tervezetről szóló jelentést. Ezt a javaslatot a képviselők többsége elutasította.

Az RMDSZ-frakció nevében Benedek Zakariás képviselő elmondta, hogy ezzel a törvénnyel a román pártok éket vernek a román és a magyar közösség közé.