Másodszor sem tárgyalták a költségvetést3Fénykép© hirado.hu

Másodszor sem tárgyalták a költségvetést

, 6 hír, oldalnézet

A vásárhelyi közgyűlés ma sem tárgyalta az idei költségvetést, egy héttel elnapolták az ülést.

Múlt héten azért maradt el a vita, mert a Fidesz–KDNP-frakció tiltakozott a hitelfelvétel ellen, kérte, azt töröljék a büdzsétervezetből, viszont ragaszkodott javaslataihoz, ezek be is kerültek a módosításba: a helyi vállalkozások építményadójának 30 százalékos csökkentése, a járdák és az utak folyamatos rekonstrukciója évi 300 millió forintból, valamint 50 kórterem felújítása, átalakítása idén és jövőre 1–1 milliárdból.

Márki-Zay Péter polgármester akkor azt ígérte: eladósodás nélkül is elkészülhet az új büdzsé.

Kiderült, formai és tartalmi hibákat is tartalmazott a legújabb, mára beterjesztésre tervezett költségvetés, például a szöveges és a táblázatos rész nem mindenhol volt összhangban. A bevételi oldal irreálisan, indokolatlanul megnövekedett, kockázatos lett volna, és vagyonvesztéssel (például: ingatlanok értékesítése, privatizáció) járt volna – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Cseri Tamás és Hegedűs Zoltán frakcióvezető. Erről déltájban egyeztettek a városvezetővel, azt javasolva, a kiadások csökkentésével érjék el az egyensúlyt.

Megjelöltek több pontot a fejlesztési oldalon, amiből faragni lehetne, vagy teljesen el lehetne törölni. Például a Fidesz–KDNP nem támogatja a csúszdapark megépítését és a Kossuth téren lévő egykori vécé büfévé alakítását.