Matolcsy György már látja, milyen lesz a koronavírus utáni új világ2Fénykép© hirado.hu

Matolcsy György már látja, milyen lesz a koronavírus utáni új világ

, 12 hír, 3 oldalnézet

2020 igazi időbeli rokona az 1956-os év, akkor a szabadság felé, most a biztonság felé fordul az emberiség – olvasható a novekedes.hu oldalon Matolcsy György elemzésében.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Mint a Magyar Nemzeti Bank elnöke a cikkében kifejtette, hogy mindkét évben szinte megállt a régi világ. 1956-ban a magyar forradalom egy pillanatra megállította a szovjet diktatúrákat Európában, a szuezi válság pedig leállította az európai gyarmatbirodalmak terjeszkedését a Közel-Keleten. Mindkét fordulat az egyéni és nemzeti szabadság lehetőségét villantotta fel az elnyomottak számára. Elindították azt a kettős történelmi folyamatot, amelynek végén megszűnt a keleti szovjet birodalom és felbomlottak a nyugati gyarmatbirodalmak.

2020 hasonlóan sorsfordító év, amikor a koronavírus szinte leállította a világot. Egyéni szabadságunkat a karantén, a távolságtartás, a maszkviselés olyan mértékben korlátozták, amit békeidőben el sem tudtunk volna képzelni. Mindannyian beleegyeztünk, hogy időlegesen korlátozzuk szabadságunkat, biztonságunk érdekében.