Megdöbbentő az úzvölgyi katonai temető román meggyalázása5Fénykép© origo.hu

Megdöbbentő az úzvölgyi katonai temető román meggyalázása

, 7 hír, 7 oldalnézet

A szomszédos országokban mindig akkor kerül elő a magyarkártya, amikor valamilyen belpolitikai probléma merül fel - mondta Boros Bánk Levente, a Nézőpont Csoport vezetője az úzvölgyi román nacionalista akciót követően. Romániában az EP-választást elvesztették a kormányzó szociáldemokraták, ezért kapcsolat lehet a mostani nacionalista akció között és a belső problémák között. Farkas Örs szerint biztosan nem használ a két ország viszonyának a kialakult helyzet.

Erőszakkal benyomult az úzvölgyi katonatemetőbe csütörtök délután a helyszínre csődített több ezer román megemlékező, és ott ortodox szertartás keretében felszentelték a temetőben törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát. A karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a lakatlan hegyi település temetője előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között. A zászlókkal felvonuló román tömeg a csendőrséget és a magyarokat becsmérlő jelszavakat skandált, az élő láncban álló székelyek pedig hangosan imádkoztak.

A székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket. Ezután került sor az ortodox szertartásra, amelynek keretében - a papok szóhasználata szerint - felavatták és felszentelték az onnan húsz kilométerre lévő Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet. A magyar tüntetők elvonultak a helyszínről. Az ortodox szertartást koszorúzási ünnepség majd a szervező civil szervezetek vezetőinek szónoklatai követték.