Megemelik az Airbus repülőgépek büntetővámját3Fénykép© hirado.hu

Megemelik az Airbus repülőgépek büntetővámját

, 10 hír, oldalnézet

Egyesült Államok 7,5 milliárd dollár értékben szabott ki vámemelést az európai Airbus repülőgépekre. A repülőgépgyártó vállalatot sújtó büntetővám-emelés március 18-tól lép életbe.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tavaly december elején törvényellenesnek minősítette az Airbus szubvencióját (segély, támogatás - a szerk.), és úgy döntött, hogy mivel az Európai Unió nem vetett véget a tisztességtelen támogatásnak, az Egyesült Államoknak joga van az elszenvedett károk mértékében, 7,5 milliárd dollár értékben vámemelésekkel visszavágni (ez 5 százalékos emelést jelent az eredeti büntetővámhoz képest) - jelentette be az amerikai kereskedelmi főtárgyaló, Robert Lighthizer hivatala (USTR).

Tavaly októberben - az Airbusnak nyújtott versenyellenes támogatásra válaszként - Washington már bejelentette, hogy büntetővámokkal sújt egyes európai termékeket is, köztük bort, sajtot, kávét, olívaolajat, konyhai eszközöket. Ezekre a termékekre az amerikai kormány 25 százalékos büntetővámot vetett ki. A péntek esti bejelentés szerint azonban ennek mértékét nem növeli tovább. Sőt, néhány apróbb változtatást is végrehajtott: a megvámolandó termékek listájáról levette például a szilvalevet.