Meghalt Robert Frank, a 20. század egyik legnagyobb fotósa2Fénykép1Videó© hirado.hu

Meghalt Robert Frank, a 20. század egyik legnagyobb fotósa

, 7 hír, 0 oldalnézet

94 éves korában meghalt Robert Frank, a 20. század egyik legnagyobb hatású fotóművésze, írja a New York Times. A fotós a kanadai Új-Skóciához tartozó Cape Breton-sziget egyik kórházában vesztette életét, ahol hosszú ideje a nyarait töltötte – felváltva élt itt és Manhattanben.

Robert Frank 1924-ben született Zürichben, egy zsidó családban. 23 évesen érkezett az Egyesült Államokba, ahol fekete-fehér képeken örökítette meg a vidéki embereket és életüket 35 milliméteres Leica fényképezőgépével. Ezekből a fotóiból született leghíresebb albuma, az ötvenes évek második felében megjelent The Americans, amelynek amerikai kiadásához az Úton szerzője, a beatnemzedékhez sorolt Jack Kerouac írt előszót.

"Amikor az emberek a fotóimat nézik, azt akarom, hogy olyan érzésük legyen, mintha egy verssort szeretnének még egyszer elolvasni"– idézi az MTI Robert Frank Life magazinnak adott nyilatkozatát. A The Americans fotóanyagát Frank mintegy 28 ezer fényképből válogatta össze. Úgy fogalmazott: amikor a képeket készítette, már elege volt a romantikából. "Azt akartam bemutatni, amit látok, tisztán és egyszerűen" – mondta a Guardiannek.