Meghalt Slobodan Milosevic özvegye2Fénykép© origo.hu

Meghalt Slobodan Milosevic özvegye

, 5 hír, oldalnézet

Slobodan Milosevic néhai szerb és jugoszláv elnök özvegye – a Tanjug hírügynökség szerint – egy moszkvai kórházban halt meg, tüdőgyulladásban. Előtte átesett két műtéten, miután egy hónapja eltörte a karját. Feküdnie kellett, aminek szövődményei lettek, víz gyülemlett fel a tüdejében, és tüdőgyulladást kapott.  Dragan Radovic, a vele kapcsolatot tartó Szabadság Egyesület illetékese szerint Mirjana Markovic azt akarta, férje mellett, a Belgrádtól keletre fekvő, Pozsarevácon temessék el.

Mirjana Markovic 1942-ben született Pozsarevácon. A belgrádi egyetemen doktorált szociológiából, ott tanított. Tagja volt az orosz tudományos akadémiának, és vendégtanára a moszkvai Lomonoszov-egyetemnek. A belgrádi sajtó szerint két tankönyvet és mintegy száz tudományos értekezést írt szociológiából.

Egyik alapítója és elnöke volt a 23 baloldali és kommunista pártot tömörítő Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) nevű szövetségnek, amely fő koalíciós partnere volt a férje által vezetett Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS). Milosevic hatalmát 2000.