Mégis lehallgathatják az egészségügyi dolgozókat3Fénykép© 24.hu

Mégis lehallgathatják az egészségügyi dolgozókat

, 5 hír, 3 oldalnézet

Legalábbis erre a következtetésre jutott a Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea.

"A Belügyminisztérium ma azt válaszolta a kérdésemre, hogy igenis lehallgathatják és megfigyelhetik az orvosokat, ápolókat a hozzájárulásuk nélkül is! Ez teljesen aránytalan intézkedés, ráadásul diszkriminatív is" - írta péntek délutáni posztjában a Párbeszéd társelnöke.

Emlékeztetett, hogy néhány hete a kórházakban alá akartak íratni a dolgozókkal egy nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy megbízhatósági vizsgálatnak vetik őket alá. Ez azt jelenti, hogy lehallgathatják a telefonjaikat és titkos adatgyűjtést végezhetnek velük szemben. Szerinte a törvényt kijátssza ez az intézkedés. Éppen ezért az ellenzéki politikus az Alkotmánybírósághoz fordul. "Mondja ki a testület, hogy lehet-e lehallgatásban, megfigyelésben különbséget tenni a rendőrök és az orvosok között. Pontosan tudom, hogy nem. Ezért tovább küzdök. A kormány pedig térjen észhez:

A Megbízhatósági vizsgálatot a Rendőrségi Tv. szabályozza (VII. fejezet, 65/A. paragrafus 1. bekezdés): "A rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve a megbízhatósági vizsgálat során bírói engedélyhez kötött eszközt nem alkalmazhat." Bírói engedélyhez kötött a poloskázás, a rejtett kamera, a telefon lehallgatása és az e-mailek figyelése. A Nemzetbiztonsági tv.