Megszavazta a választási törvény módosítását az Országgyűlés2Fénykép© 24.hu

Megszavazta a választási törvény módosítását az Országgyűlés

, 6 hír, oldalnézet

A kampányfinanszírozással kapcsolatos visszaélések visszaszorítása érdekében fontos módosítás, hogy a jövőben az eddigi 27 helyett 50 egyéni jelöltre lenne szükség országos lista állításához az országgyűlési választáson – mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a parlamentben a választási törvény módosításának vitájában. Völner Pál szerint azzal, hogy így 25 ezer érvényes ajánlás lenne szükség a listaállításhoz, kiszűrhetők azokat a formációk, amelyek csupán a választási támogatások megszerzése érdekében indítanának jelölteket.

A fideszes Hende Csaba azt hangsúlyozta, hogy tervezet a valódi ellenzéket semmiben nem akadályozza, a KDNP-s Vejkey Imre pedig azt, „hazugságkampány” folyik arról, hogy a javaslat közös listára kényszerítené a baloldali pártokat, ugyanis azok akár két külön listát is állíthatnak.

– mondta ezzel szemben a jobbikos Gyüre Csaba, aki szerint ha a visszaélések számának csökkentése a cél, akkor a pártfinanszírozási szabályokon kellett volna változtatni.