Megszavazták a Városligeti Építési Szabályzat módosítását6Fénykép© portfolio.hu

Megszavazták a Városligeti Építési Szabályzat módosítását

, 11 hír, 0 oldalnézet

A Karácsony Gergely vezette fővárosi közgyűlés szerda délután tárgyalja a Városligeti Építési Szabályzat módosítását, amely azt hivatott megakadályozni, hogy a jelenleg folyó beruházásokon túl újabb építkezések kezdődjenek a Ligetben.  A VÉSZ három nagyobb épület megvalósítását is meggátolná: elmaradna a Pecsa helyére tervezett Új Nemzeti Galéria, a Városligeti Színház és a Közlekedési Múzeumot váltó Magyar Innováció Háza megépítése.

A közgyűlés előtt néhány órával azonban a Magyar Közlönyben megjelent egy új kormányrendelet, amely átírja a Liget-projektre vonatkozó közigazgatási eljárási rendet. A rendelet a vitás esetekre felülírja a főváros által elfogadott építési szabályzatot, sőt az országos településrendezési és építési követelményeket, az úgynevezett OTÉK-ot is.

A Liget-projekt ügyeit szabályozó korábbi kormányrendelet módosítása kimondja, hogy a  beruházással összefüggőnek kell tekinteni mindazokat a  közigazgatási hatósági ügyeket, amelyek a beruházások megvalósításához, használatbavételéhez és üzemeltetésének beindításához szükségesek.